CGT is over het algemeen een kortdurende therapie, waarbij na bijvoorbeeld 12 sessies wordt geëvalueerd. Indien er geen of onvoldoende effect is schaalt men op naar stap 2 kwa therapie intensiteit. Dit noemt men ‘stepped care’. Dit principe is bedacht op basis van wetenschappelijk onderzoek naar kosten-effectiviteit. Het is onnodig en onmogelijk om voor iedereen direct de zwaarste therapiën in te zetten, vaak zijn veel mensen al geholpen met een kleine correctie van hun negatieve gedachten middels Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Zo leert men bijvoorbeeld bewijs vóór en tegen bepaalde overtuigingen verzamelen, en zo bepaalde angsten ontkrachten. De gedachte kan daarmee worden omgebogen, en daarmee ook de emotie waardoor men zich weer beter zal voelen. Voor veel cliënten is dit voldoende, waardoor Cognitieve Gedragstherapie een prima eerste stap is voor mensen die nog nooit eerder therapie nodig hadden.
Regelmatig kan het buigen van gedachtes/angsten/emoties door het uitdagen ervan bij CGT klachten tegen gaan, maar soms blijven angsten en/of negatieve gedachtes en emoties alsmaar opspelen waarbij de interventies van CGT soms op symptoomreductie kunnen lijken. De onderliggende oorzaak wordt dan niet of onvoldoende aangepakt. In dat geval dient er meer te gebeuren, ook dit kan in principe bij een ervaren CGT therapeut. Ook in ISTDP zitten CGT elementen verwerkt.
Toch zal het de meeste ISTDP therapeuten niet ontgaan zijn dat zij snel krachtige effecten bereikten bij veel cliënten die niet verder kwamen met CGT. Cliënten geven dit vaak terug omdat ze direct het verschil merken. De vraag blijft natuurlijk welke cliënten dit zijn, en welke cliënten de ISTDP therapeut niet te zien krijgt terwijl deze mogelijk reeds goed geholpen zijn met CGT.
Desalniettemin kun je als ISTDP therapeut vermoedens krijgen over het ogenschijnlijk sterk curatieve werkingsmechanisme, gezien het zichtbaar wegvallen van de onderliggende oorzaak bij ISTDP behandelingen : iets wat bij CGT of zelfs SFT-therapie niet altijd (volledig) lijkt te lukken. De effectiviteit kan natuurlijk ook verschillen per behandelaar, dat is bij ISTDP natuurlijk ook zo.
Toch wil men ISTDP graag in wetenschappelijk onderzoek vergeleken met andere therapieën, er zijn bijvoorbeeld signalen van een sterke effectiviteit bij therapie resistente depressie. Zie ook de pagina ‘Wetenschappelijk onderzoek’.
Nb. Staat u op de wachtlijst voor Cognitieve Gedragstherapie, dan is dit hoe dan ook vaak een prima eerste stap waar u doorgaans relatief snel terecht kunt. U bent altijd vrij om daarnaast ISTDP te proberen om zelf te kunnen vergelijken wat beter bij u past, het verdient aanbeveling om uzelf voor meerdere behandelingen aan te melden gezien de wachtlijsten.
Verschil Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
