Verschil Schema Gerichte Therapie (SFT)

Schematherapie kan goed werken, en is waarschijnlijk een van de beste behandelingen die momenteel daar worden aangeboden. Echter, een ISTDP therapeut zal zeggen dat schematherapie omvat ook het risico van resterende cognitieve behandeling (op sommige punten cruciaal voor de ISTDP therapeut), zonder het stimuleren van een verandering op het emotionele niveau op die punten. Het wordt gegeven rationeel in plaatsen van het proberen om bepaalde (hevige of pijnlijke) emoties te voelen, met ISTDP therapeuten die sterke gevolgen waarnemen (b.v. 'totale genezing'). Deze rationalisatie in Schematherapie kan daarom de valkuil zijn dat het de verdediging handhaaft, terwijl er vaak goede effecten van Schematherapie zijn.

Dus er zijn therapeuten die zowel therapie vormen als beweren dat schematherapie soms niet genoeg dingen neemt die een heleboel (direct) effect binnen het ISTDP laten zien, zoals cliëntwoede bij de therapeut, of het ervaren van Guilt. Soms worden emoties vooral gelabeld, als een modus die momenteel op zijn plaats is. De vraag die kan ontstaan is in hoeverre pijnlijke, moeilijke of negatieve emoties worden uitgenodigd als gevolg. Of in hoeverre de verdediging wordt aangepakt die zich voordoen in zulke gewelddadige emoties. De vraag blijft dus of emoties op schema therapie altijd volledig breken om te worden ervaren op 100% en daardoor leiden tot verlichting.
Hoe controleert men of de woedende kindermodus eigenlijk woede voelt, of meer reageert (ontlading van angst die de cliënt op de volledige intensiteit van woede weghoudt)? Is er direc
te feedback op angst canalizations in het lichaam, geïnitieerd door onbewuste emoties die doorbreken door middel van actieve samenwerking om ze op te roepen en niet uit de weg door de verdediging? Dit zijn e
nkele van de vragen die soms worden gesteld. ISTDP maakt ook gebruik van rationele, en er zijn zelfs elementen van cognitieve gedragstherapie op bepaalde onderwerpen. Echter, dit is gericht, en niet leidend. Het bevrijden van geblokkeerde of geïnfundeerde emoties is het primaire proces waarin men soms een krachtig, blijvend resultaat ziet in een paar sessies.

Na. Als u op de wachtlijst voor Schematherapie staat, heeft u waarschijnlijk de best mogelijke (beschikbare) behandeling gekregen. De bovenstaande discussie kan niet altijd van toepassing zijn, een goede Schematherapeut kan ook bereiken en gratis (veel) diepe emoties met technieken zoals de multi-chair techniek, of denkbeeldige re-scripting. Deze discussie gaat dus meer over het aantal en de diepte van emoties die (meestal) kunnen worden bereikt en dus bevrijd, wat vermoedelijk een therapeutisch effect veronderstelt. Als u twijfelt over de mate waarin de effecten van uw Schematherapie hebben uitgepakt of voortgeduurd, u dit opnemen bij uw Schema therapeut. Natuurlijk bent u vrij om het verschil met ISTDP achteraf te proberen, het vergelijken van het soms geen kwaad.